KINO ARCHITECTS / キノアーキテクト

JFEケミカル・ケミカル研究所Spiralab

クライアントは、製鉄会社のJFEスチールのグループ会社、JFEケミカル。製鉄所で発生するコールタールやガスなどを原料とし、世界屈指の材料を開発・販売している同社の新しい研究所です。この研究所に求められたのは、「研究効率」、「高セキュリティ」、「快適性」、「シンボル性」の4つ。これらの要望に対して、「渦を巻く」という単純な形態操作によって応えました。
具体的には、まず主要な部屋を、リフレッシュエリアを兼ねた幅の広い片廊下に沿って直線上に並べ、端部それぞれに来客用と研究所員用出入口を設定しました。片廊下にすることで実験室への出入口が自由に設定でき、実験室内の間仕切りのフレキシビリティに確保できます。次に最も機密性の高い執務室と会議室を直線上から一旦外し、他の部屋が「渦」を巻きながら、それらを取り囲むような構成としました。
市場に合わせて実験内容を変更できるフレキシブルな実験室、高いセキュリティ性能が確保されながらも開放的な執務室、建物の隅々まで行き渡る変化に富んだリフレッシュエリアをつくり出しました。このシンプルな構成が国内外へアピールできるシンボリックな姿へとつながっています。
This building is a new chemical research laboratory for a world leading materials development corporation. It is on a large site in an industrial are near Tokyo bay.
We responded to the request for “research efficiency” by using flexible experimental rooms where researchers can adjust their research space according to their needs. To the requests for “high security” and “comfort” we responded with high-security, and high-comfort offices and break areas throughout the entire building. We responded to the request for “symbolism” with symbolic architecture that helps promote the companies abilities to the world.
First, we horizontally aligned the main rooms: laboratories, an office, meeting rooms, an auditorium and a reception room along a common corridor and put the guest entrance and the researchers entrance at either end. By adopting a plan with a common corridor, the clients can freely select doorways and move partitions in the experimental rooms according to their needs. The security door is easily adjustable due to the linear shape of the plan and the separation of guest and researcher entrances.
Next, we transformed this linear plan in three-dimensions.
The office and the meeting rooms need the highest confidentiality, so these were separated from the linear plan. The linear plan spirals around the office and meeting rooms. As a result the office and the meeting rooms are untouched by other rooms on every side, horizontally. Vertically these rooms are in the centre of the spiral. Therefore the access to the experimental rooms on the upper and lower floors becomes easy. Additionally while these rooms have high-security the walls are transparent, giving a comfortable open-air atmosphere.
The break areas were made by widening the main corridor. As a result, researchers can take a break while changing rooms. In addition, the linear break areas spirals around the court yard. Therefore, this vertical plan allows the researchers to see the court yard from various points of view.
所在地
千葉県千葉市
用途
研究所
構造
鉄骨造
規模
地上3階
敷地面積
5936459.30㎡
建築面積
1389.71㎡
延床面積
3641.31㎡
竣工
2009.08
施工
清水建設
写真
平井広行 阿野太一
location
Chiba,Japan
principal use
research laboratory
structure
steel
scale of building
3stories
site area
5936459.30㎡
building area
1389.71㎡
total floor area
3641.31㎡
completion
August,2009
photo
Hiroyuki Hirai,Daici Ano
WORKS一覧に戻る